Zamieszczony przez: dnia: 6 lipca 2016

Olej kokosowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy jak i kwasy nienasycone: kwas oleinowy, linolenowy. Jest bogatym źródłem witaminę B2, B^, E i C, kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Jest bardzo wartościowym produktem, który znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Warto się z nim zaprzyjaźnić i poznać jego właściwości.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

  • Jest idealna alternatywą dla masła, można smarować nim pieczywo,
  • Dodatek do koktajli i szejków,
  • Doskonały do smażenia np. jajek,
  • Wysmarowane olejem kokosowym plasterki ziemniaków, a następnie upieczone w piekarniku to szybka i smaczna potrawa,
  • Do smarowania grzanek,
  • Stosowany jako dodatek do kawy czy herbaty,
  • Świetnie smakuje smażone na tym oleju mięso i inne potrawy,

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce i pielęgnacji urody:

  • Wspiera gojenie ran,
  • Pomaga w leczeniu egzemy, uczulenie czy oparzenia,
  • Chroni włosy przed utrata cennych substancji np. proteiny. Stosowany jako serum do włosów,
  • Doskonałe zastosowanie w olejowaniu włosów, czyli nałożenie oleju kokosowego na włosy na parę godzin, a nawet na noc, następnie spłukać i umyć jak zawsze,
  • Wykorzystanie oleju do pielęgnacji niemowląt i dzieci, jest całkowicie bezpieczny dla skóry dziecka,
  • W połączeniu z odpowiednimi produktami może być doskonałym peelingiem do twarzy lub ciała. Połączenie z sola himalajską jest przeznaczone do twarzy, a z cukrem – peeling do ciała,
  • Stosowany jako balsam do ust,
  • Kosmetyk na rozstępy,
  • Nawilża i wygładza zmarszczki na twarzy,
  • Poprawiają metabolizm i SA zalecane dla osób z otyłością,

 

Olej kokosowy jest coraz bardziej popularny i osoby, którym zależy na zdrowiu i pięknym wyglądzie coraz częściej sięgają po ten produkt.

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz.

Skomentuj


Możesz użyć tych HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*